Siste finish

Alle kjenner til den deilige følelsen når man endelig har fullført et nytt prosjekt. Du har lenge lengtet etter å kunne ta det i bruk, men nå mangler det den siste lille kjærligheten fra deg. Jeg synes ofte monteringsbiten kan være veldig kjedelig, og prøver så godt jeg kan å montere plagget litt underveis. Når tråder er festet og plagget er fiks ferdig – gjenstår det som i mine øyne er alfa omega for å få et perfekt resultat. Nemlig damping av plagget. Har du hatt ujevnheter underveis, gjør dampingen underverker for dette. Plagget former seg gjerne litt mer og fibrene fra garnet samler seg og blir gjerne enda mykere. Jeg er absolutt ingen ekspert, men har her laget en mini guide på hvordan jeg damper ferdige plagg.

I tillegg til det ferdig strikkede plagget trenger du strykejern og et vått kjøkkenhåndkle.

IMG_1325

Her har jeg dampet basicgenseren som er strikket i tynn merinoull fra Sandnes Garn. Jeg synes merino oppfører seg veldig bra underveis, men noen ujevnheter blir det også med dette garnet. Denne genseren fikk i tillegg en mye bedre passform etter damp. Strikker du for eksempel en jakke med mønster i garn som har mye alpakka i seg, kommer du nok til å vurdere underveis om det blir fint til slutt . Det kan jeg skrive under på. Alpakka blir utrolig mye finere etter damp og mønsteret blir jevnt og pent og akkurat slik du drømte at det skulle bli. Et lite tips dersom du strikker et plagg som skal ha knapper, damper jeg først for å få best mulig resultat. Da får du også dampet knappestolpene før knappene sys fast.

IMG_1331IMG_1335

Fukt kjøkkenhåndkleet, sett strykejernet på den varmen du ønsker. Håndkleet beskytter plagget så jeg har gjerne på det varmeste. Hold jernet over plagget noen sekunder og flytt rundt til du har dampet hele plagget. Ofte må jeg bløte på håndkleet underveis for å få best mulig effekt.

IMG_1341

Voila! Plagget har fått sin dose kjærlighet og er klart til bruk.

IMG_1343IMG_1349

Hva gjør du av siste finish på strikkeplaggene dine?

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s