La oss snakke om garn

Garn. Det viktigste en strikker eier. På samme måte som en rallyfører trenger sin bil, kommer en strikker ingen vei uten garn. Noen har enorme lager med garn, mens andre handler garn akkurat når man trenger det. Meg finner du et sted midt imellom de to. Jeg legger ikke skjul på at jeg er veldig glad i å fylle opp leiligheten med nytt garn – og i det siste har det tatt litt av. Strikkelisten min bare vokser og vokser, og det samme gjelder nok garnlageret mitt. Tidligere har jeg holdt meg under 5 kg garn – nå tørr jeg ikke telle. Men altså, det kan da vel ikke være det verste man kjøper? Dette skal jo tross alt bli plagg som skal varme barna mine.

Så over til det gøyale – garnvalget. Da jeg nylig hadde begynt å strikke, ante jeg ikke noe om de forskjellige garnkvalitetene – ei heller noe om strikkefasthet. At garn fantes i forskjellige tykkelser hadde jeg faktisk ikke peiling på. Nå i dag har jeg en del erfaring om garn og har noen favoritter jeg nesten alltid går for. Samtidig synes jeg det er veldig gøy å prøve nye garntyper og i det siste har det vært en bølge av håndfarget garn på instagram.

Selv trives jeg best med prosjekter som strikkes på pinner på tykkelse mellom 3 – 4,5 mm. Jeg har strikket mye i Sandnes Garn merinoull. Ikke bare er det veldig mykt – det holder seg veldig godt i bruk. Noe som nesten er viktigere for meg enn hvor mykt det er. I tillegg er det godt å strikke med og enkelt å få jevnt og pent. Jeg skulle ønske fargeutvalget var noe større, og kanskje rullerte litt mer enn nå hvor det kommer nye farger ca 2 ganger i året. En liten ting du bør være obs på med dette garnet er at det kan strekke seg litt i vask.

IMG_1313

Hver gang jeg strikker med Sterk fra Du Store Alpakka, lurer jeg på hvorfor jeg ikke strikker mer i det. Dette er en fin blanding av merinoull og alpakka i tillegg til at det er forsterket med nylon. Dette passer perfekt til plagg man skal strikke for å ha i barnehagen, eller voksen plagg man vet trenger å være slitesterkt. Det er noe av det mykeste garnet jeg vet. Jeg synes effekten i garnet når det er en blanding av merinoull/alpakka. Litt loddent men ikke så loddent som ren alpakka. Nå finner du også lillesøsteren mini sterk i butikkene, helt genialt at denne blandingen finnes i tynnere garn også. Det har jeg savnet. Har du ikke strikket i sterk enda, anbefaler jeg at du gjør det.

IMG_1230

Det siste året har jeg lagt min elsk på merinoen til Knitting for Olive. Den strikkes på tynne pinner, men resultatet er ikke likt noe annet garn. Plaggene blir lette som fjær. Kanskje ikke den mykeste merinoen på markedet, men dette holder seg så godt i bruk og vask. Etter vask blir også plagget mye mykere enn når du strikker på det. Jeg har brukt denne kvaliteten istedenfor tynn merino på flere plagg og da strikket det på pinne 3,5. Da får du et veldig luftig og lett plagg. Jeg digger at Knitting for Olive oppdaterer fargene sine jevnlig og man har alltid et veldig stort utvalg å velge mellom.

IMG_1257IMG_1265

Et garn jeg ikke har strikket så mye i, men synes er helt fantastisk er Alpakka Silke fra Sandnes Garn. Her får man også den lodne effekten uten at det blir for mye. Garnet er ekstremt slitesterkt og plagget holder seg like fint over lengre tid. Eneste minuset med dette garnet er at det dessverre er litt krevende å strikke. Det vil ikke bli så jevnt og pent som på for eksempel et merino garn.  Til gjengjeld er det enkelt med en runde meddamping, noe som jevner dette ut. Garnet lever opp til navnet og er virkelig silkemykt. Silken gjør det lille ekstra med fargene, noe som også gir en veldig fin effekt.

IMG_1300

Den siste garnkvaliteten som jeg har på listen over favoritter er Dale Garn sin serie med Lerke garn. Blandingen mellom merinoull/bomull er av den beste i sin klasse og er nok et garn mange har fått øynene opp for i det siste. Om man har barn som er varme, om man strikker plagg som skal brukes inne eller til vår/sommer, så finner du alltid en Lerke kvalitet som passer til ditt prosjekt. Mykheten og holdbarheten på plagget er også helt topp. Det fine er at du finner igjen det samme fargekartet hos alle 3 tykkelsene og du kan lett matche plagg som har forskjellig strikkefasthet. En garnkvalitet jeg anbefaler på det varmeste.

IMG_1295IMG_1293

Psst! Jeg får mange spørsmål hvor jeg handler garn. Det er som regel på Lykkelig handel fordi der har de alt jeg trenger på en gang. (ikke sponset)

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s